Kapat
Laboratuvar Hakkında
 
Kimya Mühendisliği Laboratuvarı 1

Kimya Mühendisliği Laboratuvarı 1 bünyesinde polimer teknolojisi, lityum iyon pil üretimi, pil test istasyonu yüzey çalışmaları ve yüzey termodinamiği çalışmalarının yapılabileceği alt yapı bulunmaktadır. Laboratuvardan bu alanda çalışan öğretim üyeleri, araştırma görevlileri ve lisansüstü öğrenciler yararlanmaktadır. Çalışmalarımız kapsamında hidrofob yüzeyler için malzeme geliştirme, Li-iyon piller ve süperkapasitörler için katot aktif malzeme geliştirilmekte ve geliştirilen katot aktif malzeme ile lityum iyon piller hazırlanarak performans testleri yapılmaktadır.


Laboratuvarımızda, müfredatımızdaki eğitimlerden verilecek olanları şunlardır:
• CHE 104- General Chemistry Laboratory I (Genel Kimya Laboratuvarı I)
• CHE 306- Chemical Engineering Laboratory I (Kimya Mühendisliği Laboratuvarı I)
Laboratuvar Altyapısı
 
Kimya Mühendisliği Laboratuvarı 1 bünyesinde aşağıda verilen cihazlar yer almaktadır:
• Glove Box
• Li-iyon hücre kapatma cihazı
• Li-iyon elektrot kesme cihazı
• Batarya test sistemi (8 kanallı, 0,1 mA)
• Batarya test sistemi (8 kanallı, 12 A)
• Isıtıcılı magnetik karıştırıcı
• Döner evoparatör
• Temas açısı ölçüm cihazı
• Etüv
• Ultraviyole lamba
Batarya Test Sistemi
 
Lityum iyon pilleri ve diğer pil çeşitlerinin kapasite ölçümü gerçekleşmek için deneysel çalışmalar sırasında kullanılan test sistemidir.
Döner Evaporatör
 
Rotary evaporatör (döner buharlaştırıcı) çözeltilerin kaynama noktasını (buhar basıncını) düşürerek olması gerekenden değerden daha düşük sıcaklıklarda buharlaşmasını sağlamakta ve bu sayede numune içerisinde ki çözücülerin birbirinden ayrılması prensibiyle çalışan sistemlerdir. Çalışmalarımız sırasında kullanılan çözeltileri bu sayede geri kazanarak daha çevreci ve yeşil bir bilim sürdürüyoruz.
Glove Box
 
Hassas materyallerin korunması ve kontrol altında çalışılması için tasarlanmış bir laboratuvar ekipmanıdır. Ayrıca "inert ortam kabini" veya "eldiven kutusu" olarak da bilinir. Glove boxlar, içerisindeki atmosferin tamamen kontrol edilebilmesini sağlar.
Bu sayede içerideki hava, nem, oksijen ve diğer gazlar istenilen seviyelerde tutulabilir. Hassas materyaller, toksik veya reaktif bileşikler ve hava veya nemden etkilenen örnekler, dış ortamın olumsuz etkilerinden izole edilerek korunur. Lityum iyon pillerin hazırlanması sırasında lityum iyonlarını oksidasyona uğramadan kullanmak için argon gazı altında ve neredeyse hiç nem bulunmayan bir ortamda bu sistem kullanılmaktadır.
Temas Açısı Ölçüm Cihazı
 
Temas açısı, θ, bir katının bir sıvıyla ıslatılmasının nicel bir ölçüsüdür. Temas açılarını ve dinamik temas açılarını ölçmek için tercih edilen cihaz optik bir tansiyometredir. Optik tansiyometreler çok çeşitli endüstrilerde ve kimyasal, eczacılık, elektronik, gıda, enerji, kağıt ve ambalaj gibi araştırma alanlarında kullanılmaktadır. Bu cihaz kullanılarak yüzey termodinamiği çalışmaları yürütülmekte ve yüzeylerin hidrofilik ve hidrofobik karakterizasyonları yapılabilmektedir.